Nowy produkt
Gojnik ekologiczny z certyfikatem BIO 22g
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Gojnik-Herbata Górska
Herbata Górska jest popularnym napojem w całej Europy Środkowo-Wschodniej, głównie w Turcji, Bułgarii, Grecji, Macedonii i Albanii.
Sposób przygotowania: 1-2 kwiatki wrzucić do szklanki i zalać gorącą wodą. Zaparzać przez 3-5 minut pod przykryciem.
Są to całe gałązki z kwiatostanem bez żadnych dodatków
Prezentowany Gojnik pochodzi z czystych, ekologicznych
i certyfikowanych plantacji położonych na wysokości ponad 1500m n.p.m
Ciekawostki o Sideritis Scardica (roślinie gojnik):
W Bułgarii jest cenionym afrodyzjakiem- zwany też „bułgarską viagrą”. W czasach starożytnych Sideritis Scardica był wykorzystywany jako roślina "zdolna do łagodzenia ran spowodowanych przez broń żelazną na polach walki"
W literaturze zielarskiej można znaleźć informacje, że w wielu regionach jest stosowany do dziś wspomagająco przy trawieniu czy też przeziębieniu. Różne źródła podają też informacje o zawartości w roślinie ilościach flawonoidów, tanin, przeciwutleniaczy, żelaza, kobaltu, cynku, potasu, magnezu, sodu i olejków eterycznych.
Przygotowanie:
Sposób I:
Wrzucić gałązkę do niewielkiego garnka lub naczynia z wodą (250ml) i całość doprowadzić do wrzenia. Następnie parzyć przez
5 minut, aż kolor stanie się żółty. Do smaku można dodać miód lub cukier.
Sosób II:
1 gałązkę wrzucić do szklanki i zalać gorącą wodą. Zaparzać przez
5 minut pod przykryciem.
Waga: 22g