GOJNIK BIO - HERBATA GÓRSKA 22G Zobacz większe

GOJNIK BIO - HERBATA GÓRSKA 22G

Nowy produkt

Gojnik ekologiczny z certyfikatem BIO 22g

Więcej szczegółów

Więcej informacji

Gojnik-Herbata Górska

Herbata Górska jest popularnym napojem w całej Europy Środkowo-Wschodniej, głównie w Turcji, Bułgarii, Grecji, Macedonii i Albanii.

Sposób przygotowania: 1-2 kwiatki wrzucić do szklanki i zalać gorącą wodą. Zaparzać przez 3-5 minut pod przykryciem.

 

Są to całe gałązki z kwiatostanem bez żadnych dodatków

 

Prezentowany Gojnik pochodzi z czystych, ekologicznych

i certyfikowanych plantacji położonych na wysokości ponad 1500m n.p.m

Ciekawostki o Sideritis Scardica (roślinie gojnik):

 

W Bułgarii jest cenionym afrodyzjakiem- zwany też „bułgarską viagrą”. W czasach starożytnych Sideritis Scardica był wykorzystywany jako roślina "zdolna do łagodzenia ran spowodowanych przez broń żelazną na polach walki"

W literaturze zielarskiej można znaleźć informacje, że w wielu regionach jest stosowany do dziś wspomagająco przy trawieniu czy też przeziębieniu. Różne źródła podają też informacje o zawartości w roślinie ilościach flawonoidów, tanin, przeciwutleniaczy, żelaza, kobaltu, cynku, potasu, magnezu, sodu i olejków eterycznych.

 


gojnik1.jpg

Przygotowanie:

Sposób I:
Wrzucić gałązkę do niewielkiego garnka lub naczynia z wodą (250ml) i całość doprowadzić do wrzenia. Następnie  parzyć przez

5 minut, aż kolor stanie się żółty. Do smaku można dodać miód lub cukier. 

Sosób II:
1 gałązkę wrzucić do szklanki i zalać gorącą wodą. Zaparzać przez

5 minut pod przykryciem.

 

Waga: 22g